Populära inlägg

måndag 29 februari 2016

Säkerhet och Hong Kong/ Sagoalvan



Säkerhet i Hong Kong

Ja alltså egentligen behöver ju inte ett ställe vara jättesäkert / osäkert för att olyckan ska vara framme, man kan ju själv också vara klantig och klanta till det.

Ett scenario är ju att man faktiskt glömmer något inne på en offentlig toalett. Och vad är det man säger ? Ja att det är tillfället som gör tjuven men för den sakens skull behöver man ju inte bara stå bredvid och som titta på medan det sker saker- nej se till att spärra ditt SIM kort om du blir av med mobilen och polisanmäl på polisens hemsida så att du sedan kan även spärra ditt IMEI nummer.

Har du även google accounts kan du fjärrlägga appar på mobilen, vad sägs om att när tjuven öppnar mobilen så laddas det ned appar om tjuv och polis, kanske en polissiren m.m, hade det varit jag( hade jag lämnat mobilen till toatanten… men iallafall) hade jag inte velat använda den mobilen. Och har man sprärrat SIM kortet och imei numret kan mobilen visserligen användas men aldrig som en telefon. Det kommer inte gå att skicka sms eller mms heller. Tyvärr har de ju en fullt fungerande liten dator i sin hand. Och i många fall även en kamera…

Så hur ska du få extra säkerhet mot din egen dumhet ? (glömska)

Ok detta kanske låter lite konstigt men eftersom man ändå promenerar väldigt mycket när man är på semesterresa, jag menar exempelvis är på Disneyland i Hong Kong som är ett väldigt stort område eller om du tänkt promenera upp till Buddhan på Nging Pin så är det gå, gå , gå  man ska göra så mitt förslag är köp ett par sköna skosulor till dina skor. De bör då vara vita eller beige färgade. Köp sedan en permanent svart penna( finns på hos bokhandlarn eller i pysselbutiker) och skriv på dina skosulor alla viktiga mobilnummer- erkänn i den mest pressade situation ex. när ditt batteri slutat funka i din mobil eller om du helt enkelt råkat lägga den någonstans och inte minns var - skulle du då verkligen komma i håg något mobilnummer??

Sedan skriver du upp nummer du kan behöva ringa i Sverige som ex spärr nummer för dina bank/ kreditkort, telefonnummer där du ex kan direkt ändra ditt kort så ingen kan göra köp på det utomlands eller på Internet(detta kan ett COOP MedMera kort betala före), skriv upp din mobiloperatör i Sverige, och skriv upp ditt IMEI nummer. Skriv upp hemsidan till Sveriges internet polisanmälan- för allvarligt vill du slösa tid på en polisstation när du själv tabbat dig och förlorat mobilen? Nej då enklare att göra en polisanmälan på Internet till Sveriges polis med ditt IMEI nummer för spärr av mobilen. Diarienumret som du får på mail sedan (skaffa GMAIL som du når världen över) ger du till din telefonoperatör så kan de spärra din mobil, och de kan spärra ditt SIM kort. När du kommer hem får du ett nytt med posten. Du kommer få svara på kontrollfrågor som ex hur mycket pengar du ringer för och vilket abonnemang du har så de vet att det är du, jag menar nu ringer du ju från någon som varit smart och stoppat i ett kinesiskt SIM kort för bara någon 100-lapp för att kunna ringa Sverige eller surfa gratis utanför hotellet( önskar jag också bytt mitt SIM kort…) och då är det ju faktiskt bra att de ställer dessa frågor.  Tag förresten gärna med den permanenta svarta pennan till ditt resmål för där kan du komplettera med att skriva numret till de andra i ressällskapets mobilnummer- särskilt om de bytt och stoppat i det landets SIM kort.

****************************

****************************



Varför ha utländskt SIM kort?

När du väl skaffat dig ett SIM kort att stoppa i den mobil du har med dig skriv numret på Facebook privata meddelanden till folk i Sverige som kanske behöver komma i kontakt med dig snabbt. Skriv även upp ditt nummer på ett papper att ha i plånboken som du kan ge ut till tillexempel om du vill boka bord och de ska ringa dig från restaurangen när bordet är klart.

Det bästa är såklart att du kan surfa utanför Wifi spots, kanske behöver du en karta hur ni ska gå eller kolla någon plats öppettider. Kanske behöver du mobilen för att surfa in på polisens i Sveriges hemsida när någon i sällskapet lagt bort sin egen mobil och vill spärra IMEI numret…

Så här får du fram det 15 siffriga imei numret på din mobil :
Antingen på ditt kvitto, på din kartong eller slå enklast

*#06# och skriv upp det 15 siffriga imei numret

som då visas numret i displayen.


SAMMANFATTNING och lite länkar 


* Spärra ditt SIM kort hos din operatör
ex:
Comviq https://www.comviq.se/kundservice/artikel/108
Telenor : http://www.telenor.se/privat/kundservice/abonnemang/sparra-abonnemang/index.html
Telia: https://www.telia.se/privat/support/info/bestall-sparra-las-upp-byt-sim-kort?p=mobilabonnemang

* Gör en internet polisanmälan som ger dig ett diarienummer till din mail som du
uppger -ring ännu en gång till din operatör, för att spärra hela telefonen med ditt imei
nummer: https://polisen.se/Utsatt-for-brott/Olika-typer-av-brott/Stold-eller-forlust/Mobiltelefon/

* Och det viktigaste- skriv upp ditt imei nummer på dina innerskoinlägg, samt telefonnummer till
din operatör(och ditt eget telefonnummer om du inte minns det- vilket kan vara svårt när man känner sig skärrad).

Om alla gjorde såhär- verkligen spärrade både sitt SIM kort och imei nummer tror jag att mobiltelefon stölderna skulle minska rejält!

********************************************



*********************************************











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.