Populära inlägg

fredag 28 september 2012

Key Lime paj på Sagoalvans sätt! / Sagoalvan

Oj vilken lång tid det tog att baka, men resultatet blev helt klart över förväntan !

Har du några Lime över och är sugen på något otroligt gott så kan jag verkligen rekommendera att baka en Key Lime Paj. Receptet är från min mormor som hon fått idé ifrån från en Altt om Mat tidning fast receptet har hon ändrat och nu har jag bakat .























Du får inte vara rädd för att jobba lite, för det är många moment,
exempelvis att riva Lime :















Hur gör man Sagoalvans mormors Key Lime paj på 
Sagoalvans sätt ?

Först behöver du köpa lite saker :

Inköpslista 
• 1 förpackning Arlas Smör& rasolja
• 1 förpackning frukost ägg
• 1 kondenserad mjölk (Så god- smakar som rinnande vit choklad ungefär)
• 6 Lime eller 4 Lime och 1 Lime flaska
• Digestive en förpackning
• Gelatinpulver
• Strösocker

Sedan är det bara att sätta fart, obs att Limegelén kan ta nästan 2 timmar att stelna! 


Tillvägagångssätt
1) Sätt ugnen på 200 grader över- under värme
2) Tag 14 stycken Digestive kex och smula dem i matberedare
3) Tag 1 dl Arlas Smör- & rapsolja och häll på digestivesmulorna, blanda och lägg i en form.
4) Grädda digestivebotten i 5 minuter. Tag ut formen och sänk temperaturen i ugnen till 150 grader.
5) Pressa Lime ur 3 Lime eller tag 1 dl Lime från en Limeflaska.
6) Öppna den kondenserade mjölken(finns att köpa bland baksaker i affären), tillsätt 4 äggulor. Tag ett extra ägg och ge gulan till Missen så du sedan har 5 äggvitor i en skål. Vispa äggulor och den kondenserade mjölken, blanda i Limesaften.
7) Riv Lime skal från 1-2 tvättade Limefrukter, lägg i en kastrull med en matsked socker och 1 tsk vatten till sockret smält. Blanda även detta i den kondenserademjölksmeten.
8) Bred den kondenserade mjölksmeten med Limesaft, Limeskal och 4 äggulor på din digestive botten
9) Sätt in Key Lime pajen i ugnen på 150 grader i 20 – 25 minuter
10) Tag 3 Lime pressa ur saften, blir cirka 2 msk från varje. Har du inte Lime kan du använda Lime på flaska. Tag 1 dl Limesaft eller saften av 3 Lime.
11) Tag 2 teskedar gelatinpulver och lägg i en tallrik med 2 matskedar kallt vatten, låt det svälla.
12) Smält ½ dl socker med 2 dl vatten. Häll i Limesaften och därefter geleklumpen(gelatinpulvret och vattnet) som stelnat så att den smälter igen.
13) Tag fina formar, jag använde bland annat våra silikon rosor som man kan ha till allt från blockchoklad till även detta, låt stelna i kylskåpet- tar cirka 1 1/ 2 timme se foto på den färdiga Key Lime pajen.
14) Riv skalet från alla Lime, som ovan med Limeskal viktigt att ha tvättat Limen noga innan. Lägg 1 matsked strösocker i kastrullen och 1 tesked vatten ihop med Limeskalet. Detta häller du sedan på ett bakplåtspapper så blir det extra topping ovanpå dina Key Lime pajbitar.
15) Tag nu dina äggvitor, gör marängsmet, om du inte vet hur man gör maräng så är det ta 5 äggvitor, vispa hårt, tag 4 dl strösocker vispa och tillsätt 1 kryddmått med ättiksprit.
16) Tag 2 dl vispgrädde Arlas 40 % och vispa hårt, tag 2 dl av marängsmeten och vispa i det i vispgrädden. Resten av marängsmeten gör du maränger av de får stå i 80 grader i cirka 2 timmar i ugnen. Om du som jag gjorde dem lite tjocka kan du efter 1 och en halv timme vända dina maränger upp och ner(förutsatt att du har dem i bakformar, ett trick jag lärt mig av pappa.) Marängerna har du sedan till tillexempel glass.
17) Nu är det dags att sätta ihop din färdiga Key Lime paj. Tag ut fyrkanter ur formen, spritsa lite maränggrädde på , sätt på din Lime géle- se min fina ros! Och slutligen tag lite av din sockerröra med limeskal och dabba på lite.
Jag blev verkligen nöjd och detta är nog ett av de absolut godaste bakverken jag gjort.
Lycka till med din Key Lime paj !




Så här blev några av mina Key Lime pajer. Jag har använt silikonrosor till Lime´gelen men även isfack med pussmunnar blev rätt fint tycker jag .
Key Lime paj av Sagoalvan med limegelé pussmun och maränggrädde.
Key Lime paj av Sagoalvan med limegelé ros och smarrig maränggrädde.
Keylime paj av Sagoalvan
Keylime paj av Sagoalvan




















































































Lime är verkligen gott ! Tänk om man var utomlands och kunde plocka dem från träden!









































OBS OBS OBS !!!
om du ska bjuda någon som har gallvägskramp eller något gallproblem på Key Lime paj uteslut Limeskalet och använd istället Lime på flaska !










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.